Зіркова класифікація готелів

3* — У кожному номері обов’язково повинні бути присутніми туалет і ванна кімната, туалетний столик, підставка для багажу, радіо і т.д. Номери більшої частини трьохзіркових готелів, за винятком найдешевших, мають телевізор, кондиционер. Підлоги в них, як правило, викладені плиткою. Зміна постільної білизни відбувається 2 рази на тиждень. Рушники міняють щодня. З парфумерних приладдя Вам запропонують тільки мило. У деяких готелях можна взяти напрокат праску. На території готелю може розташовуватися: автостоянка, басейн (в курортних готелях) ресторан, перукарня, бізнес-центр, обмін валют. Персонал готелю одягнений у формений одяг, що має поділ по службах. Кімнати від 10- 12 кв.м.
4*— Все, що і в трьохзіркових готелях, плюс: як правило, міні-бар, індивідуальний кондиціонер, телефон, сейф, фен, шампунь, гель для ванною в кожному номері (видаються зазвичай в день заїзду). Щоденна зміна постільної білизни та рушників. Надаються такі послуги як прання, прасування, і чищення одягу (при цьому мінімальний час замовлення — доба). Прайс-лист можна дізнатися на «reception». В номер подається меню сніданку. На території готелю знаходяться: салон краси, спортивно-оздоровчий центр, оренда автомобілів, ТВ-салон, музичний салон, ігровий та конференц-зали, ресторан, сауна, плавальний басейн, і т.п. Площа кімнат, як правило, не менше 13 кв.м.
5* — Те ж саме, що і в чотирьохзіркових готелях, але на більш якісному рівні. А також іноді другий санвузол в номері і телефонний апарат у ванній кімнаті. Номери не менше 16 кв.м.

У чотирьох- п’яти- зіркових готелях передбачається наявність «сьютів» («suites»)-апартаменти, декількох ліфтів, всіляких додаткових послуг типу пральні, хімчистки, подачі сніданку і пізньої вечері в номер, обміну валюти, виклику таксі, продажу газет, сувенірів і так далі.

Пляжні готелі розрізняються також по наступному критерію:
перша берегова лінія — це готелі, розташовані безпосередньо на березі моря;
друга берегова лінія — це готелі, між територією і пляжем яких знаходиться дорога (променад) або інший готель;
міський готель — це готель, розташований в курортному місті у видаленні від берега моря (пляжу). Зазвичай туристи добираються до пляжу пішки або на автобусі.