ІЗРАЇЛЬ

ІЗРАЇЛЬ


Израиль, повна офіційна назва — Держава Ізраїль (івр. מדינת ישראל, араб. دولة اسرائيل) — держава на південному заході Азії, біля східного узбережжя Середземного моря.

Було проголошено 14 травня 1948 (5 ияра 5708) на підставі резолюції Генеральної Асамблеї ООН (ГА ООН) № 181, прийнятої 29 листопада 1947 (див. «План ООН по розділу Палестини»).

Відповідно до Декларації Незалежності, Ізраїль є єврейською державою. У той же час Ізраїль є багатонаціональною та демократичною державою, де, поряд з євреями, рівні права мають і всі інші етнічні групи, незалежно від віросповідання: араби-мусульмани, араби-християни, друзи, бедуїни, самаритяни, черкеси та ін. В зокрема, друзькі і бедуїнські депутати, арабські партії та депутати представлені в кнесеті.

Державний устрій

Держава Ізраїль — парламентська республіка. Створення держави було проголошено 14 травня 1948 відповідно до плану розділу Палестини, прийнятим Організацією Об’єднаних Націй.

Глава держави — президент, якого обирає Кнесет на сім років таємним голосуванням. Першим президентом Ізраїлю став голова Всесвітньої сіоністської організації професор Хаїм Вейцман. Згідно з чинним законодавством президент практично не володіє реальними владними повноваженнями, він служить одним із символів держави і виконує представницькі функції. Єдині повноваження президента — затверджувати новий склад уряду після виборів (якщо президент його не затверджує, то посади в уряді перерозподіляються) і амністувати ув’язнених (кожен громадянин Ізраїлю, який потрапив у в’язницю, може один раз в житті попросити президентську амністію).

Вищий орган законодавчої влади — Кнесет — однопалатний парламент, який складається з 120 депутатів. Члени кнесету обираються прямим голосуванням за партійними списками. Перший склад кнесету почав свою роботу після загальних виборів у січні 1949 года.

Географія

Ізраїль знаходиться на південному заході Азії, на східному узбережжі Середземного моря (берегова лінія — 230 км). На півночі межує з Ліваном, на північному сході — з Сирією, на сході — з Йорданією, на південному заході — з Єгиптом. На півдні знаходиться Червоне море (берегова лінія — 12 км).

Протяжність країни з півночі на південь — 470 км, зі сходу на захід у найширшому місці — 135 км. Загальна протяжність кордонів Ізраїлю — 1125 км.

Площа Ізраїлю всередині кордонів і ліній припинення вогню, включаючи територію палестинської автономії, — 27,8 тис. км, з яких 6,22 тис. км² припадають на Юдею, Самарію і сектор Газа, відвойовані Ізраїлем в ході війни 1967.

Незважаючи на свою невелику територію, Ізраїль відрізняється значним географічною різноманітністю: від пустелі Негев на півдні до гірських ланцюгів Галілеї, Кармель і Голанських висот на півночі. На сході центрального плато розташовується Йорданська долина, яка сформувала відносно невелику за розмірами (6500 км²) «Велику Долину». На південь від Мертвого моря простягається пустеля Арава, що закінчується Ейлатского затокою на Червоному морі. Для Ізраїлю та Синайського півострова унікальні кратери («Махтеш») або «ерозійні амфітеатри». Кратер Рамон в Негеві є найбільшим кратером цього роду в світі, розміром 40 кілометрів у довжину і до 10 кілометрів завширшки.

Плато Негев займає приблизно половину території Ізраїлю і тягнеться від Іудейської пустелі (між Єрусалимом і Мертвим морем) на півночі до затоки Акаба (інакше званого Ейлатского затокою) на півдні. Для цього пустельного району, складеного вапняками, характерні різні форми аридной денудації.

Релігія

Це країна, де релігія відокремилася від держави і де з тих пір панує тільки релігія …
Різноманітність релігій Ізраїлю вражає своїм багатством; в країні є безліч культурних інститутів і розважальних центрів. В Ізраїлі — країні з багатим історичним минулим, чимало стародавніх історичних пам’яток і релігійних святинь. Тільки в одній столиці, в Єрусалимі, відведено особливе місце в серцях представників трьох великих релігій: іудаїзму, християнства та ісламу, таких як знаменита Стіна Плачу, мечеть Аль-Акса, Храмова гора, і Храм Гробу Господнього. Крім цього, весь Ізраїль просякнутий древньою історією і таїть в собі безліч історій, які відкриє для себе будь-який бажаючий.

Клімат

Літо довге (з квітня по жовтень) жарке, сухе, Июль — вересень найспекотніший час. Середні температури липня — от +24 до +32 ° C, січня від +6 до +20 ° C.

Висока температура повітря через різницю у вологості в різних районах країни може сприйматися по-різному.Взимку в гірських районах і в пустелях температура повітря може опускатися нижче 0 градусів.

Температура води Мертвого моря коливається в межах від +20 ° C взимку до +32 ° C влітку. Температура Середземного моря від +17 до +31 ° C. Температура води Червоного моря від +23 до +26 ° C.

Мова

Це країна, в якій пишуть на івриті, читають англійською, говорять по-російськи, лаються по-арабськи.

Державними мовами в Ізраїлі є іврит та арабська. Більшість ізраїльтян володіє англійською і, як правило, вуличні знаки і написи продубльовані англійською мовою. В Ізраїлі широко поширені також французька, испанский, німецька, ідиш, російська та польська мови.

Валюта

Валютою держави Ізраїль і основною грошовою одиницею є новий ізраїльський шекель (New Israeli Sheqel — NIS) або просто «шекель», у множині — шекелі (шекалім). Кожен шекель дорівнює 100 агорот (в однині — агора).

Дозволено ввозити з собою в Ізраїль необмежену суму готівкою, як у місцевій, так і в іноземній валюті, дорожні чеки, кредитні картки або облігації державної позики.

За кожну покупку або послугу можна заплатити тією валютою, яка вільно конвертується на місцевому ринку. Разом з тим власники магазинів і постачальники товарів не зобов’язані приймати платежі в іноземній валюті та мають право дати здачу в шекелях навіть у тому випадку, якщо оплата була проведена іноземною валютою.