Луцьк Приємне Відкриття


Луцьк приємне відкриття

Місто Луцьк древнє і вічно молоде. В ньому гармонійно поєднуються прадавній дух минулого і  європейська вишуканість і щира українська гостинність.   Відвідавши наше місто, Ви зможете відчути чарівну гармонію історичної минувшини з мальовничою волинською природою. 

До головних географічних переваг належить прикордонне положення міста — безпосередньо сусідами Волині є Польща та Білорусь.

Назва міста Лучеська походить від слова «лук» ,тобто «коліно, вигин ріки». Інша легенда пов’язує назву «Лучеська» з ім’ям вождя східнослов’янського племені дулібів — Луки, який ніби то, й заснував стародавнє місто. Офіційною датою заснування міста вважається перша згадка про Луцьк в Іпатіївському літописі, датована 1085 роком. 
Археологічні ж дослідження вказують на існування поселень на території міста ще до часів неоліту (ІІІ тис. до н.е.).

Окрасою старої частини міста є Замок Любарта, сина Великого князя Литовського Гедиміна. Його історія налічує близько шестисот років. Був побудований в період з 1340-1385 роках, в ньому розміщений музей дзвонів, підземелля, музей зброї.

Місто Луцьк – це місто-фортеця, місто мирного співіснування церков та монастирів різних віросповідань: бернардинський, домініканський, єзуїтський, сестер-бригідок, будівлі яких залишилися і до нині.  

Старе місто – це історико-архітектурний заповідник, де розміщені пам’ятки архітектури ХІІ-ХVII століття. І одна з них, Верхній Луцький замок, входить у десятку найдавніших фортифікаційних споруд Західної Європи. Саме там відбувся з’їзд європейських монархів.

Поблизу католицького Костелу Святих апостолів Петра і Павла на Замковій площі примостився двоповерховий будиночок, що здобув славу саме завдяки своїм мешканцям – у 90-х роках ХІХ століття тут проживала родина Косачів, що подарувала Україні двох талановитих письменниць – Олену Пчілку та Лесю Українку.

На березі річки Стиру, що дугою омиває Старе місто, знаходиться одна з будівель найдавнішого католицького монастиря у Луцьку – монастиря домініканців. Нині тут розмістилася православна духовна семінарія. Північніше височіє над дахами приватних будинків неготична лютеранська кірха, вік якої трохи більше ста років.

По-сусідству — православна церква Святої Покрови. Ще у 1583 році дана споруда згадується як дуже стара. Саме тут донедавна знаходилась ікона Святої Богородиці – одна з найдревніших в Україні.

Сучасний історичний центр Луцька – це архітектурна забудова ХІХ –ХХ століть. Найдавніша частина ( вул. Кривий Вал) почала заселятися ще за часів князювання Свидригайла , тобто у ХV столітті. Головна пішохідна артерія міста – вулиця Лесі Українки – пам’ятка архітектури кінця ХІХ – початку ХХ століття. Деякі будинки за традицією того часу прикрашено мереживом балконних решіток та дашків над входами.

В цій частині міста на кожному кроці примостилися маленькі крамнички та затишні кав’ярні. Галерея мистецтв волинської обласної спілки художників знайомлять відвідувачів з художньою творчістю майстрів нашого краю. Любителі старовини можуть зазирнути до магазинів антикваріату. А у святкові дні ця вулиця перетворюється на суцільну виставку робіт майстрів народної творчості.

Вулиця Богдана Хмельницького милує перехожих казковими видами будиночків кінця минулого століття. Тут відкрито пам’ятник покровителю міста – Святому Миколаю.

В самому центрі міста, на Театральному майдані, — обласний музично-драматичний театр ім. Т.Г.Шевченка та пам’ятник Лесі Українці – традиційне місце зустрічі закоханих «під годинником» та проведення молодіжних концертів.

Проспект Волі – головна проїжджа магістраль міста. Поруч з пам’ятником Тарасу Шевченку формується новий майдан – Університетський. Водограй фонтанів поведе Вас в парк ім. Лесі Українки. Це чисті, зелені легені міста. Атракціони і літні кафе, дитяче містечко і зоопарк створюють відчуття комфорту та справжнього відпочинку.

У світ історії і культури запросять Волинський краєзнавчий музей та музей Волинської ікони.

Нагромадження різних архітектурних стилів, поєднання культур, націй та мов створили Луцьк таким, яким ми його бачимо сьогодні – чарівним, красивим і неповторним.

Унікальні природні ландшафти Волині, понад 220 озер і 130 річок, природні заповідники  і 203 пам’ятки архітектури національного значення формують різносторонні можливості для організації цікавого відпочинку і дозвілля на будь який смак.

Луцьк славиться репутацією надійного партнера, дбайливого господаря, доброзичливого сусіда. Лучани люблять своє місто і завжди раді гостям, яких зустрічають із щирою українською гостинністю.

Запрошуємо Вас до Луцька!

Історія Луцька в датах

1085
Перша згадка про місто в Іпатіївському літописі.„У рік 6593 [1085]. Ярополк збирався іти на Всеволода, бо послухав він злих дорадників. Довідавшись про це. Всеволод послав проти нього сина свого Володимира, Ярополк, тоді, оставивши матір і дружину свою в Луцьку, сам утік в ляхи. Коли ж Володимир прийшов до Луцька, лучани здалися. Володимир посадив тоді Давида в Володимирі замість Ярополка, а матір Ярополкову, і жону його, і дружину привів до Києва, майно забравши”

1150
Шеститижнева облога міста полками Юрія Долгорукого.

1259
Місто витримало довготривалу облогу хана Куремси.

1340
Початок князювання Любарта. Луцьк отримує статус столиці Галицько-Волинського князівства в складі Великого Князівства Литовського.Початок будівництва цегляного замку.

1388–1430
Князювання литовського князя Вітовта Великого. Луцьк він робить своєю резиденцією і місто, стає другою столицею Литовського князівства.

1429
З’їзд європейських монархів у Луцьку — дипломатична подія, яка відбулася в Луцьку у 1429 р. і мала на меті розв’язати політичні та економічні питання центрально-східної Європи. Представники: Польський король Ягайло з єпископами та воєводами, королі Римської імперії та Данії, командор Тевтонського ордену, магістр інфляндського ордену, представники Візантії та Папи Римського, Рязанський, Тверський та Московський князі та хани Золотох орди. Всіх їх супроводжували слуги та воїни, до Луцька прибуло 15 тисяч людей.

1431 
Луцька війна. Наступ на місто противників великого литовського князя Свидригайла.

1432
Луцьку було даровано Магдебурзьке право, згідно якого, крім всіх інших пільг по міському самоврядуванню, місту дозволялося влаштовувати три ярмарки на рік. У місті складувалася сіль з галицького Прикарпаття та чорноморських лиманів, яку потім відправляли у литовські і східно-руські землі.

1453, 1459, 1500
Татарські набіги на місто.

1569
За умовами Люблінської унії, волинські землі переходять під владу Польщі, а Луцьк стає столицею новоутвореного воєводства.

1595
Місто здобувають козаки Северина Наливайка.

1617
В Луцьку було створено Воздвиженське (Чеснохрестське) братство — одне з перших в Україні

1648
Повстання лучан на чолі з Федором Липкою та їх участь у Визвольній війні під проводом Богдана Хмельницького.

1706
Внаслідок шведського загарбання місто зазнає значних спустошень.

1795
III поділ Польщі. Луцьк разом з рештою Західної Волині анексовано Російською імперією. Центром новоутвореної Волинської губернії стає Житомир, а Луцьк залишається центром повіту.

1890
До Луцька проклали залізницю.

1916
В околицях Луцька стався відомий Брусиловський прорив, що увійшов в історію першої світової війни.

1921
За умовами Ризького договору і Луцьк переходить до складу Польщі. В березні 1921 р. Луцьк стає столицею нового Волинського воєводства.

1939
Місто опиняється у складі СРСР, стає центромВолинської області.

1941-44
Луцьк був окупований німецькими військами.

1970-80
Значний ріст промисловості і населення міста. З 50 тисяч мешканців за десять років місто виросло до 200 тисяч.

Пам’ятки Луцька

zamok-lybartaЗамок Любарта, XIII–XIV ст. Оборонна споруда, символ міста. В одній із веж розташовано Музей дзвонів. На території замку є Музей книги, Художній музей м. Луцька (відділ Волинського краєзнавчого музею), розкопи Кафедральної церкви Іоанна Богослова (вул.   Кафедральна, 1).

 

 

 

Вежа Чорторийських і залишки Окольного замку, XVI ст., вул. Драгоманова. 

 

 

 

Кафедральний собор Св. Апостолів Петра і Павла з монастирем єзуїтів та підземеллями, 1639 р., архітектор Джакомо Бріано. Спочатку храм будувався як єзуїтський монастирський костел. Після пожежі кафедрального костелу Святої Трійці у 1781 р. сюди переноситься кафедра католицького єпископа. Нині — діючий кафедральний собор римо-католицької церкви.

 

Комплекс монастиря та костелу Св. Хреста бернардинів (Свято-Троїцький кафедральний собор), 1752–1755 рр. Зведений як монастирський костел Святого Хреста при монастирі бернардинців. Архітектор Павло Гижицький. Перебудований у православну церкву у 1877–1879 рр. Нині — кафедральний собор УПЦ Київського Патріархату (пл. Театральна).

 

 

Синагога, 1626–1629 рр. Відреставрована у 1981 р. Пам’ятка архітектури національного значення. Початково споруда входила в оборонну систему Луцька (вул. Данила Галицького, 33).

 

 

 

Лютеранська кірха, поч. XX ст., зведена у неоготичному стилі на фундаментах кармелітського монастиря. Нині тут діє баптистська церква.

 

 

Архітектурний комплекс Луцького братства, 1634 р. Існувало тут Луцьке хрестовоздвиженське братство . В 1702 р. у церковній крипті був похований поет Данило Братковський. Унаслідок невдалої реставрації 2008–2010 рр. було спотворено первинний вигляд та стиль храму (вул. Данила Галицького, 2).

 

 

Покровська церква. Збудована в середині XVII ст. Церква реконструйована у 1873-76 рр. Тут знаходилась ікона Волинської Богоматері — шедевр мистецтва XIII–XIV ст. (нині зберігається в Національному художньому музеї у Києві). Колись храм був кафедральною уніатською церквою, тепер — кафедральний собор УПЦ Московського Патріархату (вул. Данила Галицького, 12).

 

Домініканський монастир, заснований у 1390 р.королем Ягайлом, у XVIII ст. збудований новий. У 1847 р. ліквідований російським царським режимом. Тепер тут духовна семінарія УПЦ МП (вул. Драгоманова).

 

 

Готелі

Готель «Срібні лелеки»

      

вул. Чорновола, 17

Готель «Срібні лелеки»  — це поєднання вишуканої архітектури і особливої гостинності. Тут вміють приймати гостей. Сучасний і затишний готель створений для тих, хто цінує справді ексклюзивні речі. У кожному номері є кондиціонер, холодильник, супутникове телебачення, телефон та безкоштовне підключення до мережі Інтернет. Вартість додаткового ліжка зі сніданком 100 грн. 

Готель «Україна»

      

вул. Словацького, 2

Готель  «Україна» розташований  у самому центрі Луцька. Він виправдовує очікування бізнесменів та туристів, для яких, крім проживання в комфортних готельних номерах, є цікаві екскурсії, комплексне обслуговування в ресторані, відпочинок в СПА-салоні та оздоровлення в клініці «Технологія здоров’я». Готель «Україна» має усі можливості приймати та обслуговувати урочисті події, прес-конференції, тренінги, семінари. А на сьогодні активно працює на ринку внутрішнього туризму — приймає та всебічно обслуговує туристичні групи як з України, так і з-за кордону. 

 

Рекреаційний комплекс «Рестпарк»

с. Струмівка, вул. Рівненська, 135

Унікальністю комплексу «Рестпарк» є мальовнича волинська природа із її лісами та водоймами. Уже протягом декількох років рекреаційний комплекс дбає про створення справжнього парку, де ростуть десятки видів кущів та дерев, милують око різноманітні пахущі квіти, вдало причаїлися садово-паркові скульптури та плескається риба у голубих водах ставків. Для любителів піших прогулянок там знаходиться прилаштована територія із доріжками та кованими лавочками для відпочинку. Поряд із комплексом знаходиться сосновий бір, куди можна відправитись для пішохідної чи вело прогулянки.

Готель «Профспілковий»

пр. Відродження, 24

Готель «Профспілковий» розміщений у мальовничому куточку міста поряд з парком 900-річчя Луцька. До Ваших послуг конференц-зал, wi-fi, стoянка та сауна. Ми пропонуємо зручні сучасні номери за помірними цінами. 

Готель «Мотор»

вул. Чкалова, 24

Готель «Мотор» надає послуги по розміщенню гостей міста, туристичних груп, осіб, які перебувають у відрядженні, та інших відвідувачів. До Ваших послуг 36 номерів різних категорій. На першому поверсі готелю знаходяться спеціально обладнані номери для осіб з обмеженими можливостями. Крім того, у готелі є конференц-зал та спортивно-оздоровчий комплекс.

Готель «Світязь»

вул. Набережна, 4

Готель «Світязь» пропонує своїм гостям комфортні номера за помірними цінами. У готелі є ресторан, де відвідувачі можуть насолодитися стравами національної та європейської кухні. У Вашому розпорядженні дартс, більярд, сауна, Wi-Fi, конференц-зала.

Готель «Кедем»

вул. Теремнівська, 89в

Кожен номер готелю індивідуальний в своєму дизайні і меблюванні. Кожен номер обладнаний окремим санвузлом (душ, туалет). В кожному номері готелю «Кедем» встановлено телевізор, у багатьох номерах холодильник.

 


Заповніть форму і отримаєте найкращу пропозицію