ТОП-7. Волинь Туристична


Міста

1.Луцьк

  

Велику кількість туристів в Луцьк приваблює Замок Любарта. Проте крім нього в місті є достатньо цікавих об`єктів щоб провестти тут насичений вікенд. Це величний костел Петра і Павла 1639, Будинок скульптора Голованя, Лютеранська кірха, Покровська церква 16ст., Хоральна синагога, Будинок Фальчевських 16 ст.

Велику цінність мають споруди колишніх монастирів: Будівлі Хрестовоздвиженського братства 16-18 ст., Споруди Домініканського, Бернардинського, Тринітарського, Шарітського і Бригітського монастирів. Та десятки давніх житлових та прибуткових будинків.

А про підземні  ходи Луцька ходять десятки легенд. В місті діють музей Волинської ікони, музей дзвонів, Музей технічного прогресу, котрі безперечно варті уваги туристів. Тур по Волині, безперечно буде неповноцінним без відвідування Луцька.

 

2.Володимир-Волинський

  

Давня столиця Волинського Князівства, одне з найдавніших міст України, що вперше згадується у літописах 987р. Найцікавішою з архітектурних пам’яток Володимира є Успенський собор, побудований у 1156 р. за часів князювання Мстислава Ізяславовича. Унікальною пам’яткою архітектури кінця ХІІІ – початку ХІV ст. є Василівська церква-ротонда, яка не має аналогів у світовій архітектурі.

До програми екскурсії також включені два католицькі костели ХVІІІ століття, та міські будинки-склепи початку минулого століття. Володимир-Волинський прекрасно поєднується, в турах по Волині, з Зимненським монастирем котрий в декількох кілометрах від міста.

 

3.Кременець

  

Місто знаходиться в оточенні Кременецьких гір, котрі мають висоту близько 400 метрів.  В минулому Кременець  був потужним освітнім та науковим центром Волині. А нині це — райцентр на Тернопільщині. Проте звивисті його вулиці  зберегли давні храми, волинські садиби та козацькі могили.

Найвідоміші об’єкти міста: Кременецький замок і гора Бона, Богоявленський монастир, Житловий будинок «Близнюки»,  Кременецький колегіум, Костел св.Станіслава. Велика кількість туристів відвідує Кременець по дорозі в Почаївську лавру.

 

4.Дубно

  

Дубно відоме з 1100 року. Проте найбільшого розквіту набуло в XVIII ст. завдяки знаменитим Дубенським контрактам, перенесеним сюди зі Львова 1774 року. Ці ярмарки починалися 7 січня і тривали цілий місяць.

В місті багато Давніх храмів: Костел бернардинів (нині Миколаївська церква УПЦ КП) 1629. Собор Різдва Пресвятої Богородиці 1665, Спасо-Преображенська церква 1643, Вознесенська церква 1850, Іллінський собор 1908, Деревянні Георгіївська церква 1700 року, та Вознесіння Господнього збудована 2010 року в цікавих формах, а ще фарний костел закинута синагога та велика кількість старої житлової забудови.

Екскурсія Дубном є чудовою складовою турів по Волині особливо коли поєднується  з відвідуванням Тараканівського форту котрий знаходиться поряд.

 

5.Остріг

  

Остріг знаний своєю академією та замком, має також багато інших цікавинок. Серед яких: Костел Успіння Пресвятої Діви Марії. Перебудований 1442 року з православної церкви під костел ордену отців Домініканів. З 1887 року костел набув готичних рис, а з 1897 року класицистичних.

В Острозі  діють цікаві музеї: книги та друкарства, де крім стародруків зберігається ряд рукописних книг; нумізматики, до збірки якого належать монети, грошові сурогати, нагороди, бони, цінні папери, шати до ікон; краєзнавчий, котрий знаходиться в головній вежі Острозького замку.

Місто Остріг є своєрідною перлиною південної Волині і в комплексі з Межиріцьким монастирем має достатньо об`єктів щоб провести тут цілий день під час туру по Волині.

 

6.Корець

  

На 7,5 тисяч населення, місто має 10 храмів. Відомим є Корецький Свято-Троїцький жіночий монастир. Він був заснований 1620 року як францисканський кляштор. Тоді спорудили барокові костел та корпус келій. Після політичних збурень 1830 року костел скасовують і переосвячують як Троїцьку церкву.  Не менш цікава пам`ятка — Костьол Святого Антонія збудуваний у 1706 році на місці старішого (зведеного у 1533 р.). У 1915-1916 рр. храм перебудували, повернувши йому яскраві барокові форми.

А от з колишнього замкового комплексу 14 століття залишилися лише руїни. Надбрамна вежа перебуває у занедбаному стані, неї примикають залишки двоповерхових будівель. Через замковий рів до фортеці веде віадук, який в 2005 році було відремонтовано. Корцю варто обов`язково виділити декілька годин при плануванні туру по Волині.

  

7.Рівне

  

Туристи відвідують Рівне, як правило, по дорозі до інших Волинських пам`яток. Цент Рівного прикрашає Воскресенський кафедральний собор, закладений 30 серпня 1890 року особисто імператором Олександром III.  Щоб звести таку масивну споруду, в болотистий грунт забили 1200 дубових паль.

Ще одна з найцікавіших  споруд  Рівного — Будинок органної музики, колишній костел св. Антонія. А найдавнішим храмом Рівного є  Дерев`янна Успенська Церква з Дзвінницею збудована в народних формах в 1756 році. 

Замки

1.Луцький замок

  

Луцький замок є основним об`єктом туристичного Луцька, екскурсія містом не обходиться без нього. Шість з половиною століть історії бережуть в собі стіни замку Любарта. Упродовж 1340–1384 років великий литовський князь Любарт Гедимінович  замінив дерев’яні укріплення мурованими.  Справу Любарта продовжив Вітовт, котрий зробив Лучеськ своєю резиденцією, за його правління фортеця було повністю перебудована в цеглі. В січні 1429 р. Вітовт  організував тут зустріч європейських монархів з 15 держав.

Замок має три високі прямокутні вежі: В’їзну, Стирову та Владичу,  збережені з часу будівництва мурованого замку, та фундаменти давньої церкви Іоанна Богослова (XII ст.) – православної святині Лучеська.   Луцький замок посів перше місце у категорії «замки» Всеукраїнського конкурсу «Сім чудес України: замки, палаци, фортеці» за підсумками Інтернет-голосування.

 

2.Дубнівська фортеця

  

Замок князів Острозьких є найдавнішшою спорудою міста Дубна. Первинною датою його забудови вважається 1492 рік. Основою Замку був корпус при в’їздній брамі, споруджений у ХVІ — ХVІІ століттях, з порталом у стилі епохи Відродження. Прикрасою брами був герб князів Острозьких у гарній оправі, який зберігся і понині. Палац князів Острозьких ХVІ століття у південно-східній частині замкового двору використовувався для зберігання багатих архівів князів Острозьких, Заславських, Любомирських, Замойських, Конєцпольських та околичної шляхти.

У палацовому комплексі окрему пам’ятку архітектури становить палац князів Любомирських, у північній частині замкового двору. Його споруджено на старому фундаменті у другій половині ХVІІІ століття князем Михайлом Любомирським.  Із споруд окольного щзамку, збереглась Луцька брама – барбакан, як свідчить легенда — саме в ній відбувались зібрання Волинської масонської ложі.

 

3.Замок Радзивілів в Олиці

  

Замок, зведений у 1558 році. Він є одним з перших замків бастіонного типу на території України.  Резиденція старовинного і могутнього роду литовських князів Радзивіллів, вміщала в себе безліч залів і кімнат, бібліотеку, картинну галерею, бальну залу. А зараз тут розміщується психіатрична лікарня.

На Залісоцькому передмісті розташована Луцька брама — єдиний збережений фрагмент колись потужних міських укріплень. Екскурсію по Олиці доповнюють Костел Петра і Павла початку 17 століття, Троїцький костел 16 століття та Стрітенська церква в бароккових формах.

 

4.Замок Острозьких

  

Замок протягом XIV-XVI століть був родовим гніздом князів Острозьких — найбагатших магнатів Речі Посполитої тих часів і найбільшого свого розквіту досяг при Костянтині Івановичу Острозькому. Найдавнішою частиною замку є — Вежа Мурована (XIV століття) в котрій розташований краєзнавчий музей.

Пізніше було збудовано Круглу башту (XVI століття), Богоявленський собор (XV-XVI століття), надбрамна дзвіниця (1905). З споруд окольного замку збереглись татарська та луцька брами. Татарська брама знаходиться на Зарваницькому передмісті і стоїть в руїні, а в Луцькій вежі розміщується музей книги. 

 

5.Вишнівецький палац

  

Вишнівець – містечко котре дало назву одному з найбільших Литовсько-Польський родів. Вишнивецькі володіли десятками міст на Волині та Полтавщині. Серед найвідоміших представників роду — Ярема та Дмитро (Байда). В 1640 році Ярема Вишневецький розпочав будівнцтво великого замку.

Значно модернізував замкові укріплення і збудував оборонний монастир кармелітів, який входив в єдину оборонну систему Вишневецького замку. В 1720 році, останній з роду Вишневецьких князь Михайло-Серватій перебудував замок на палац, що зберігся до наших часів. 

 

6.Кременецький замок

  

Кременецький замок розташований на горі Бона, висотою близько 400 метрів. З оборонних мурів 13-16 століть збереглись фрагменти стін та надвратна вежа. Вистоявши татарські набіги та Польсько-Литовські протистояння, замок був здобутий і зруйнований козацькими загонами Максима Кривоноса.

Багато цікавих легенд пов`язують Кременецький замок з Персоною Польської королеви Бони Сфорца, котра володіла Кременцем в середині 16 століття. А з замкової гори відкривається прекрасний вид на місто, яке беззацеречно варте уваги туристів.

 

7.Білокриницький палац

  

Замок-палац в Білокриниці– найоригінальніша пам’ятка палацового мистецтва на Південній Волині. Зараз у приміщенні палацу розташований Кременецький лісотехнічний коледж. Серед колишніх власників Білокриницької резиденції: Збаразькі, Вишневецькі та Радзивіли.

В 19 столітті на  залишках старого замку поміщиком Чесновським споруджено палац,  у англо-готичному стилі, з елемантами ренесансу. Інтер’єр від графського палацу мало зберігся, але в коридорах можна побачити готичні арки. Під час екскурсії також варто прогулятися ботанічним садом, що оточує палац.

Музеї

1.Козацькі могили

  

«Козацькі могили» — місце, де сама земля промовляє до нас голосами предків. Саме тут, у 1651 р. під проводом Богдана Хмельницького відбулася одна із значних битв між польсько-шляхетськими та козацько-селянськими військами, яка увійшла в історію України під назвою «Битва під Берестечком».

На території заповідника знаходиться музейний корпус у експозиції якого зібрані унікальні речі, що розповідають про побут, озброєння й оснащення армії Богдана Хмельницького. Тут збудовано церкву-мавзолей святого Георгія (1914 р.), у підземеллях якої зберігаються численні останки козаків, що поклали голови на полі бою, та дерев’яну церкву Святого Михайла (1650 р.) перевезену з сусіднього села Острів. 

 

2.Острозька академія 

  

Остріг відомий на всю країну своєю академією — першим вищим навчальним закладом у Східній Європі. Заснуваним  у 1576 році Василем-Костянтином  Острозький. В Острозькому культурному осередку поряд з академією виникло найпотужніше тогочасне видавництво — кирилична друкарня Івана Федорова.

В 1581 році була видана Острожська Біблія — перше повне друковане видання всіх книг Св. Письма церковнослов’янською мовою. Про це все розповідають в екскурсії, котру проводять співробітники академії. Під час екскурсії туристи оглядають студентську церкву, підземелля, мистецьку галерею та музей академії.

 

3.Культурно — археологічний центр Пересопниця

  

Княжа столиця Х-ХІІІ ст.. Пересопниця була удільним князівством Київської Русі та Галицько-Волинської держави. Перша літописна згадка – 1149 рік. 1557-1561 р. було створено — ПЕРЕСОПНИЦЬКЕ ЄВАНГЕЛІЄ, перший повний переклад із староболгарської мови на давньоукраїнську Святого Письма.

До культурно — археологічного центру входять Археологічний музей, Музей української Першокниги Пересопницького Євангеліє, Музей-скансен “Княже місто”. Пересопниця знаходиться між Луцьком і Рівним і чудово вписується в програму турів по Волині.

 

4.Колодяжне. Музей Лесі Українки

  

В цьому селі провела велику частину свого життя найвизначніша українська поетеса Леся Українка. Шанувальників її творчості гостинно запрошує до себе Літературно-меморіальний музей-садиба Лесі Українки.

В маєтку косачів розташований Лесин Білий будиночок, батьківський Сірий будиночок та власне сам музей, котрий містить безліч експонатів пов’язаних з життям та творчістю видатної Українки. Колодяжне розташоване поряд з містом Ковель і зручно вписується в програми турів по Волині.

 

5.Музей Волинської ікони

  

Музей Волинської ікони, котрий варто відвідати при перебуванні в Луцьку, репрезентує самобутню регіональну волинську школу іконопису XVI — XVIIIст. Експозиція музею розміщена у  восьми залах. Більше 100 пам’яток іконопису  представляють різноманітність стилів і творчих манер професійних і народних майстрів, діяльність іконописних осередків  Волині, характеризують розвиток волинського малярства  XVI — XVIII ст.

У музеї експонуються твори   видатного українського іконописця Йова Кондзелевича (1667 — після 1740р.р.). В залах музею можна побачити оригінальні зразки декоративної різьби і скульптура. 

 

6.Майстерня історичного ткацтва «Легенди Волині»

  

Серпанок – унікальне прозоре полотно. В місті Радивилів діє майстерня де тчуть «Волинський серпанок», техніка виготовлення якого була втрачена вже більше ніж 100 років тому, а сучасними майстрами відроджувалась близько чотирьох років. Для бажаючих організовуються мійстер-класи.

При Майстерні  діє Музей ткацтва, де експонуються унікальні старовинні верстати та інше ткацьке начиння, реконструйовані костюми 16-17 і пізніших століть, відтворені копії автентичних нагрудних жіночих прикрас Волині (всі в одному екземплярі) від часів Київської Русі до сьогодення, створена довершена колекція серпанкових костюмів. 

 

7.Рівне музей бурштину

  

Серед експонатів музею шматочки бурштину віком до 40 мільйонів років, які були знайдені в Рівненській області. Крім самих каменів, ви можете побачити прикраси, виготовлені з його використанням.

Серед колекції — диск-амулет віком 2 тисячі 500 років, який є найдавнішою бурштиновою прикрасою в Україні. Тут же знаходиться камінь дикого бурштину вагою 2 кг, але найціннішими експонатами вважають ті камені, в яких можна побачити застиглих комах. Для відвідування музею варто затриматись в Рівному на годинку під час туру по Волині.

 

Природа

1.Шацькі озера

  

Національний природній парк складається з 24 унікальних озер. Вода в озерах не тільки дуже чиста, але й трохи мінералізована. Її можна спокійно пити, навіть не очищаючи. Крім того в ній багато срібла і гліцерину, котрі омоложують шкіру.

Неймовірна різноманітність риб в Шацьких озерах: окунь, плотва, щука, лящ, карась, короп, сом, в’юн, вугор, канадський сом, судак, сазан амурський і білий амур. В багатьох живуть також раки. Найбільшим з Шацьких озер є  Світязь –  найглибше озеро  в Україні, його глибина сягає 58 м. Повітря тут надзвичайно чисте й наповнене ароматами соснового лісу.  Тут є кілька пансіонатів, приватні котеджі, бази відпочинку, магазини, бари,  ринки.

 

2.Кременецькі гори

   

Кременецькі гори є одним з унікальних регіонів на території України, що виділяється своєрідністю геологічної будови, рельєфу, рослинного та тваринного світу, мальовничими краєвидами,  сприятливим кліматом для використання у рекреаційних  цілях.

Популярним туристичним місцем є Божа гора наподалік Кременця, місце масового відвідування паломниками, так як там є Декілька церков, джерело, печери. В північній частині Кременецьких гір збереглись городища Давньоруських міст Данилова і Істожка.

 

3.Прип`ять-Стохід

   

Дана територія представляє один з найунікальніших природних комплексів, як в Україні, так і у Східній Європі. Цей край лісів, боліт і озер уособлює в собі головні риси різноманітної та багатої природи Полісся.

Справжня  волинська амазонія — заплави річок Прип’ять і Стохід. Остання має дуже влучну назву, що характеризує її повністю «річка сто ходів». Характерною особливістю цих річок є наявність десятків рукавів, русел, стариць, серед яких безліч заболочених та піщаних островів. 

 

4.Озеро Нобель

  

Нобель цікавий тим, що знаходиться на північному поліссі в оточенні давніх лісів, на території котра віддалена від великих промислових підприємств на сотню кілометрів. Озеро розділене на дві половини півостровом, на якому лежить село Нобель.

Береги і дно озера піщані,  є чотири острови — два великі і два малі. Нобель користується копулярністю і в активних туристів і в рибалок, котрі люблять віддалені місця.

  

5.Цуманська пуща

   

Для Цуманської пущі характерна флора та фауна південної частини Полісся. У масиві переважають широколистяні та сосново-широколистяні ліси. Склад лісу не змінився внаслідок діяльності людей.

В пущі росте унікальна для України дугласія, або «хвойний дуб», висота яких може сягати 100 метрів. Пуща є домівкою для десятків Зубрів, та декількох сотень оленів та лосів. На Краю Цуманської пущі розташовані декілька Санаторіїв.

 

6.Волинська швейцарія

  

Заповідна зона парку поєднує в собі 14 природоохоронних об’єктів розташованих на обох берегах річки Случ. (6 заказників, 7 пам’яток природи та 1 заповідне урочище).

На 30-метровій замковій горі, що піднімається над річкою, видно залишки замку. З 15 століття, до наших днів дійшли лише частина стін та декілька башт, що мальовничо вписуються в навколишній пейзаж. 

 

7.Юзефінська дача

  

З 15 століття урочище Юзефін належало до володінь роду князів Радзивілів, тому навколишні ліси мали назву Радзивілівської пущі. Тут є окремі дуби віком 600-700 років, старі віковічні ялини європейські, сосни Веймутова.

Тут росте одне з найстаріших дерев України — Юзефинський дуб, вік якого близько 1000 років. В урочищі розміщується монастир  Іверської Ікони Божої Матері.

Монастирі

1.Почаївська лавра

  

Місце в котре приїздять паломники з усієї України. Найвідоміша святиня монастиря – Почаївська ікона Божої матері. Серед архітектурних перлин лаври: Успенський собор 1771—82 pp., Троїцький собор 1906—12 pp., келії 1771—80 pp., Архиєрейський дім 1825 p., дзвіниця 1861—69 pp., висотою 65 метрів, надбрамний корпус 1835 p.

В декількох кілометрах від лаври розміщений скит, цікавий надвратною церквою св. Онуфрія та криницею глибиною більше 100 метрів.

 

2.Зимненський Святогірський монастир

   

Зимова резиденція Володимирських князів відома Святогірським Успенським оборонним монастирем, в якому зберігається ікона Зимнівської Божої Матері.

До ансамблю монастиря входять Успенська церква з печерами (1495р.), оборонні стіни з вежами (XVI-XVII ст.) і оборонна церква св. Трійці (1567р.).

 

3.Троїцький Межиріцький монастир

  

В Межирічі, поряд з Острогом, збережений архітектурний ансамбль монастирських будівель 16-17 століть. Монастир засновувався як Францисканський, згодом став православним. Це найвеличніша зі збережених фундацій князів Острозьких.

Монастирський двір оточений мурами з 4-ма наріжними баштами. До архітектурного комплексу входять: Троїцька церква, келії та надбрамна дзвіниця. 

 

4.Миколаївський монастир. Городок

  

Поряд з Містом Рівне, розташований  Миколаївський Городоцький жіночий монастир. Історія котрого налічує 500 років. Монастирський комплекс розміщений на мальовничому острові. Найдавніша споруда Миколаївська церква збудована в 1740 році у бароковому стилі.

Більш відомим, ніж сам монастир, є один з його скитів в селі Онишківці, з джерелом святої Анни. Вода в купелі якого має стабільну темпуратуру протягом року +4. 

 

5.Богоявленський монастир. Кременець

  

За­снуваний у 1633 році українськими шляхтичами Лаврентієм Древинським і Данилом Єло-Малинським за привілеєм короля Владислава IV Вази як православний чоловічий монастир. 1953 року Богоявленський монастир реорганізований у жіночий, 1959 — ліквідований, 1990 — відновив ді­яльність як православний жіночий монастир РПЦ.

До ансамблю монасти­ря, оточеного мурованою загорожею, належать Богоявленський собор, двоповерховий чернечий корпус із Миколаївською церквою (обидві споруди середини 18 ст. в стилі пізнього бароко), дзвіниця з невеликою церквою препо­добного Іова Почаївського (поч. 20 ст.) і господарські будівлі.

 

6.Успенський монастир. Низкиничі

  

Монастир в Низкиничах заснував київський воєвода Адам Кисіль  16 вересня 1643 року. Після смерті у 1653 році фундатора поховано у Свято-Успенській церкві монастиря. Маючи довгу не просту історію, монастир відновив своє існування 28 жовтня 1997 року.

Головна споруда монастиря — Успенська церква, яскравий твір волинської архітектурної школи, видатний зразок культового будівництва України середини 17 століття. У храмі збереглися зразки скульптури і прикладного мистецтва, в тому числі скульптурний портрет  фундатора — Адама Киселя.

 

7.Миколаївський монастир. Мильці

  

Перша письмова згадка про Милецький монастир датується 1522 роком і розповідає про те, що монастир є родинною обителлю князівського роду Сангушків.  Монастир відроджений у 1994 році.

До складу монастирського комплексу входять Миколаївська церква, споруджена у 1542 році князем Федором Сангушком, братський корпус з теплим храмом Преображення Господнього, дзвіниця, будинок настоятеля, господарські й допоміжні будівлі. Після відновлення монастиря Онуфріївський храм став приписним до обителі.

Незвичайні обєкти

1.Тунель кохання

   

Пам’ятка природи місцевого значення. Розташована біля селища Клевань, що у Рівненському районі Рівненської області. Тунель утворився над залізничною гілкою котра йде до військової частини і фанерного заводу в селищі Оржів.

Ботанічний феномен — зелений тунель у лісовому масиві, утворений заростями дерев, кущів, які сплелися між собою та утворили дивовижний щільний коридор точної арочної форми. Тунель кохання є обов`язковим елементом в турах по Волині.

 

2.Тараканівський форт

   

Форт збудований для оборони західних рубежів Російської імперії, в кінці 19 століття. Він має форму ромба зі сторонами до 240 метрів. Ззовні оточений глибоким ровом із земляними валами, укріпленими потужними стінами.

В центральній частині форту зведена двоповерхова казарма, до якої ведуть чотири підземні ходи, прокладені під другим земляним валом. Там розташовувались житлові, складські та господарські приміщення для артилерійської роти та штаб коменданта форту. Зараз форт перебуває в стані руїни, не дивлячись на що, є популярним в туристів. 

 

3.Кукушка

   

Вузькоколійну залізницю Антонівка — Зарічне в народі називають «Поїздо́к» або «Кукушка» начебто за те, що до тепловозів серії ТУ тут використовували тепловози серії КУ. В засобах масової інформації також побутує назва «Поліський трамвай», Це найдовша у Європі діюча вузькоколійна дорога  — 106 км.

На перегоні Біле — Млинок є унікальний міст через річку Стир. Це єдиний великий дерев’яний залізничний міст в Україні та найдовший дерев’яний залізничний міст в Європі (довжина 153 метри). Поліськи трамвай проходить через поліські нетрі Рівненського заповідника, і є справжньою знахідкою для любителів активного туризму.

4.РАЕС

  

Екскурсія на РАЕС починається з інформаційного центру  «Полісся». Кожен охочий може здійснити віртуальну прогулянку проммайданчиком РАЕС із зупинками у турбінному, реакторному відділеннях та на блочному щиті управління (БЩУ); відвідати історичну експозицію та оглянути рідкісні світлини періоду будівництва РАЕС.

Можна оцінити складність управління атомним енергоблоком на тренажері блочного щита керування в навчально-тренувальному центрі та  побачити робочі будні у машинних залах енергоблоків.

 

5. Базальтові стовпи

   

Родовище знаходиться в Рівненській області.  Базальтові стовпи — різновид базальтів, що має в поперечному перерізі форму від чотиригранної до семигранної. Товщина стовпів коливається в межах від 0,6 до 1,2 метра. Висота – від 3-х до 30 метрів. Мають властивість давати прямий рівний розкіл, що робить цей матеріал зручним для брукування вулиць і шляхів, а  кар’єрам додає живописності.

Промисловий видобуток ведеться відкритим способом. Деякі кар’єри затоплені, і в поєднанні зі спокійним плесом, базальтові стіни виглядають особливо мальовничо.

 

6. Село Сваловичі

  

Село Сваловичі, що розташоване під самим Білоруським кордоном, справжній скансен, будинки і господарські споруди не змінились за останні 100 років,  дах на багатьох покритий очеретом. В селі мешкає тільки 27 осіб і тих з кожним роком стає все менше, майже всі жителі пенсіонери похилого віку.

Магазину в селі немає, тільки раз на тиждень приїздить автолавка. Сваловичі відвідують туристи котрі хочуть попасти в закинутий світ, де час зупинився.

 

7. Червищанський плацдарм

  

Червищанський плацдарм розміщувався на берегах річки Стохід та її числених островах. В першу світову, після легендарного Брусилівського прориву, по річці Стохід та Прип’ять проходила фронтова лінія близько року між російськими та австро-німецькими військами. Тому по лівому березі безліч окопів та бетонних дотів.

До цих укріплень була створена мережа вузькоколійних залізниць для підвезення боєприпасів. На правобережжі стояли російські війська — вони бетонних укріплень не будували — лише дерев’яні, тому й нічого не збереглось. 

 


Заповніть форму і отримаєте найкращу пропозицію