ЄГИПЕТ

ЄГИПЕТ


Египет

Опис країни.

Египет — держава в північно-східній частині Африки і на Синайському півострові.

Географія

Єгипет межує на заході з Лівією, на півдні — з Суданом, на сході — з Палестинською автономією, Ізраїлем, має також морський кордон з Саудівською Аравією і Йорданією.

Омивається на півночі Середземним морем, на сході — Червоним морем. Єгипту належить найбільший штучно споруджений канал — Суецький канал, який з’єднує Середземне і Червоне моря, відкриваючи тим самим короткий шлях з Атлантичного в Індійський океан.

Протягом всієї території Єгипту з півдня на північ протікає одна з двох найбільших за протяжністю річок в світі — Ніл.

Річка Ніл — одна з найбільших річок в світі (6671 км). Ця велика річка і стала колискою цивілізації в регіоні.

Близько 96% території країни займають пустелі, 4% припадає на Дельту і долину річки Ніл.

 

Клімат

Клімат Єгипту повсюдно тропічний пустельний, Єгипет є частиною пустелі Сахари. Літо дуже спекотне, стовпчик термометра може місцями в тіні наближатися до 50-градусної позначки, але вночі завжди набагато прохолодніше, добові перепади температур дуже великі, міжсезоння менше. На морях коливання дещо менше. Зими більш прохолодні, температура вдень в січні зазвичай варіює в межах 20-25 ° C. Ночі холодні, температура в середньому становить 10 ° C, але в пустелях можливі й слабкі заморозки (до -5 ° C).

Державний устрій

Египет — республіка. Глава держави — президент, який одночасно є і головнокомандувачем збройними силами. Глава уряду — прем’єр-міністр. Вищий законодавчий орган — двопалатні Національні збори. Нижня палата парламенту, Народна асамблея (Меджліс Аш-Шааб), складається з 518 депутатів, 508 з яких обираються за мажоритарною системою, а 10 призначаються президентом; в Народній асамблеї є квоти для робітників і селян, а також для жінок. 11 лютого 2011 президент Мубарак передав владу Вищій військовій раді. Останні вибори відбулися 28 листопада (1-й тур) і 5 листопада 2010 года (2-й тур). Очолювана президентом Хосні Мубараком Національно-демократична партія отримала за підсумками виборів близько 80% місць. Найбільші опозиційні рухи — Брати-мусульмани (заборонена; активісти беруть участь як незалежні кандидати) і Новий Вафд — бойкотували другий тур виборів.

Населення

Чисельність населення — 80,5 млн (оцінка на липень 2010, 16-е місце в світі).

Річний приріст — 2% (фертильність — 3 народження на жінку).

Середня тривалість життя — 69,8 років у чоловіків, 75,1 років у жінок.

Етнічний склад — араби 98%, а також нубійци, беджа, бербери та інші.

Грамотність — 83% чоловіків, 59% жінок (оцінка 2005 года).

Міське населення — 43% (у 2008 році).

 

Релігія

Основна частина населення говорить по-арабськи і сповідує іслам; є також копти-християни. У Єгипті досить сильні позиції офіційно заборонених радикальних ісламських організацій. Багато ідеологи ваххабізму і радикального ісламу проходили навчання в Каїрському університеті. Протягом останніх 30 років було досить мирний час у релігійному житті Єгипту. Однак, незважаючи на це, час від часу спалахують конфлікти між радикальними ісламістами і коптами. 1 января 2011 в Олександрії під час новорічної Літургії в коптському храмі в Олександрії був здійснений теракт — була підірвана бомба, яка забрала життя понад 20 лиц, постраждало більше 100 лиц.

Копти вважають себе нащадками перших єгипетських християн. Християнство зародилося в Єгипті в Олександрії і звідти поширилося по країні. Копти вважають, що Ісус Христос володіє боголюдською природою. На чолі коптської церкви стоїть патріарх, в даний час — Шенуда III. Резиденція патріарха знаходиться в Олександрії.

Іслам — пізніша релігія. В даний час іслам надає на сім’ю і суспільство незмірно більший вплив, ніж християнство. Основу світського законодавства в Єгипті утворює звід норм мусульманського права — шаріат, який, проте, діє в пом’якшеній формі.

 

Валюта

Грошова одиниця — єгипетський фунт (LE), в одному фунті 100 піастрів. Банки Єгипту приймають будь-яку валюту, чеки, кредитні картки. Обміняти гроші можна також в аеропорту, обмінних пунктах, в готелі. З собою можна брати долари і розраховуватись майже у всіх магазинах та лавочках.

 

Чайові

Чайові (бакшиш) у Єгипті від вас чекатимуть носильники, таксисти, швейцари і багато інших. Носіть з собою кілька банкнот в 50 піастрів і 1 фунт — невеликої суми цілком достатньо. У ресторані прийнято залишати близько 10% (крім податків і відсотка за обслуговування, включених в рахунок).

 

Цікаві факти

— В древньому Єгипті жінки використовували косметику щоб захистись від палючих променів сонця.
— 95% території займає пустеля, основна частина населення проживає на 5% території.
— Основний дохід країна отримує зовсім не від туризму, а від мита з суден, що проходять по Суецькому каналу. Друге місце займає нафта, а туризм знаходиться тільки на третьому місці.
— Суецький канал – найбільший канал в світі.
— Більшість будинків в Єгипті без даху. Якщо нема даху, значить будинок недобудований і не потрібно за нього платити податок на нерухомість .
— Піраміда Хеопса – єдине з «Семи Чудес Світу», яке збереглось до наших днів.
— Червоне море – єдине море в світі, в яке не впадає жодна річка, тому воно найчистіше.
— Саме в Єгипті вперше знайшли вино, варили пиво, винайшли цемент, використовували голубів в якості пошти та створили рік в 365 днів і 24-годинний день.

 

Рекомендації

Вода в Єгипті не дуже хорошої якості, тому, пити, чистити зуби та мити фрукти водою з крану не рекомендується. Для цього в готелях є вода в пластикових пляшках.

В перші дні сонячних ванн обов’язково використовуйте сонцезахисний крем. В Єгипті дуже активне сонце і в супроводі з вітрами може призвести до опіків, які не входять до списку страхових випадків.