ОАЕ

ОАЕ


Об’єднані Арабські Емірати — держава в південно-західній Азії в східній частині Аравійського півострова.

 

Географія. Межує з Саудівською Аравією на заході і півдні, з Оманом — на південному сході і на північному сході (оманський анклав Мадх’я). Омивається водами Перської та Оманської заток.

Населення ОАЕ – біля 4,5 млн осіб, переважна більшість з яких (до 70%) — робітники з Південної і Південно-східної Азії. Корінне населення в основному представлено мусульманами-сунітами. Об’єднані Арабські Емірати включають в себе 7 еміратів: Абу-Дабі, Аджман, Дубай, Рас ель-Хайма, Умм ель-Кувейн, Фуджейра і Шарджа. Держава очолюється еміром найбільшого емірату, Абу-Дабі. Столиця — місто Абу-Дабі.

Клімат країни дуже спекотний і сухий. Часто бувають піщані бурі. Температура влітку 30-35 С, взимку 20-23 С. Щорічно в країні з листопада по травень випадає приблизно 100 мм, опади не регулярні.

Державний устрій. Об’єднані Арабські Емірати — федеративна держава, що складається з семи еміратів . Кожен емірат являє собою мікро-держава з абсолютною монархією. Ключовим моментом в адміністративному устрої ОАЕ є право кожного емірату розпоряджатися запасами вуглеводнів на своїй території — фактично відповідно до запасів нафти розподіляється вплив тих чи інших еміратів у визначенні загальної політики країни. Так, в найбільшому і найбільш багатому з еміратів, Абу-Дабі, розташована столиця — місто Абу-Дабі, і емір Абу-Дабі є одночасно президентом Об’єднаних Арабських Еміратів. Емір Дубая є главою уряду.

Релігія. Практично всі громадяни ОАЕ — мусульмани, 85% з яких — суніти, і 15% — шиїти. За даними міграційних служб Еміратів приблизно 55% іммігрантів — також мусульмани, 25% — індуїсти, 10% — християни, 5% — буддисти. До інших 5% ставляться меншини сикхів і багаї. Згідно з дослідженням Міністерства планування, всього з 4500 тисяч чоловік, що проживають в ОАЕ з урахуванням іноземців — три чверті мусульмани.

Дубай — єдиний емірат, де є Гурудвара і індуїстський храм. Церкви є в кожному еміраті.

Валюта – дірхам. Краще міняти долари на дірхами в банках в центрі міста. Можна розплачуватися доларами, але це менш вигідно, ніж дірхамами.

Робочі дні та свята. Робочий день в Еміратах традиційно поділяється на 2 частини: с 8.00 до 14.00, а потім з 17.00 до 20.00. Деякі більш сучасні компанії працюють цілий день, с 8.00 до 16.00. У кожному разі, робочий день починається рано. П’ятниця — це священний день, до того ж за законом це — єдиний вихідний, хоча деякі фірми закриваються в четвер після обіду. В основному робочий тиждень триває з суботи по четвер.

Урядові установи зазвичай відкриті з 7.00 или 8.00 до 13.00 или 14.00 (з суботи по середу), і з 7.00 или 8.00 до 11.00 или 12.00 в четвер. В основному робочий день триває з 7.00 или 8.00 до 13.00, і з 16.00 до 19.00 або до 19.30 (з суботи по середу). У четвер робочий день триває з 7.00 или 8.00 до 11.00 или 12.00. Банки працюють зазвичай з 8.00 до 13.00 (з суботи по середу) і з 8.00 до 11.00 или 12.00 в четвер.

Під час Рамадану урядові установи і більшість магазинів закриваються раніше. Тим не менш, багато магазинів відкриті до пізнього вечора. Очікується, що немусульмани не будуть курити, їсти або пити в громадських місцях. Хоча деякі ресторани залишаються відкритими для іноземців, можна виявити, що більшість ресторанів закрито протягом дня.

Рекомендації. Тут не прийнято перебувати на вулиці в нетверезому вигляді (за це можна потрапити до в’язниці) або зухвало одягненим (особливо стосується жінок).