КІПР

КІПР


Таиланд — країна Південно-Східної Азії, розташована в південно-західній частині півострова Індокитай і в північній частині півострова Малакка. До 1939 року називався Сіам; слово тхай (ไทย) по-тайськи означає «свобода». «Таїланд» (Thailand) — англізований варіант назви країни, введений в ужиток в 30-х рр. XX ст., — Означає «країна тайців», тайський варіант звучить як «Мианг Тхай» або «Пратхет Тхай». Сама назва «тхай» самі тайці трактують як «вільний», звідси Таїланд — «країна тайців» або «країна вільних». Назва цілком себе виправдовує: Таиланд — єдина країна Південно-Східної Азії, що зберегла незалежність, у той час як всі сусідні країни були колоніями Франції або Великобританії.

Географія

Королівство Таїланд — держава, розташована в Південно-Східній Азії, на півостровах Індокитай і Малакка, із заходу омивається Андаманским морем, зі сходу Сіамською затокою Південно-Китайського моря. Територія Таїланду витягнута з півночі на південь (відстань від самої північної точки до самої південної точки — 1860 км). Завдяки центральному положенню в Південно-Східній Азії і найбільшою серед країн регіону протяжності з півночі на південь, Таїланд має найрізноманітніший в Південно-Східній Азії клімат, тому врожаї основних культур збираються кілька разів на рік, а туристичний сезон «перетікає» з одних кліматичних зон в інші, роблячи Таїланд одним з небагатьох у світі цілорічних туристичних центрів. Ліси займають 10% території країни: на півночі тропічні листопадні, у більш вологих південних районах — вічнозелені тропічні.

Географічно, кліматично, з точки зору природних ресурсів, різноманітності форм рельєфу і навіть етнічного складу населення Таїланд ділиться на п’ять основних регіонів.

1. Центральний Таїланд

Це район великих родючих рівнин, що лежать частково нижче рівня моря і освічених долиною річки Чаопрайя, її притоками і рукавами, а також прилеглий до них передгірний пояс. Тут сконцентрована основна частина населення, що займається в основному землеробством — вирощуванням рису і фруктів. Саме тут розташована велика частина промислових підприємств, тут виробляється до третини сільськогосподарської продукції Таїланду, є добре розвинена транспортна мережа, тут розташовується і один з найбільших мегаполісів світу, столиця Таїланду — Бангкок.

Це сучасний промисловий мегаполіс з населенням до 12 млн осіб і великою кількістю промислових підприємств усіх галузей, торговим портом і головним залізничним і автомобільним вузлом країни. Бангкокська рівнина починається на півночі там, де річки Пінг і Нан, зливаючись, утворюють Чаопрайя. Принаймні раз на рік, найчастіше у жовтні — листопаді, майже вся Бангкокська рівнина ховається під водою, перетворюючись у величезне прісноводне озеро, над поверхнею якого височіють стовбури пальм і пальові будівлі сіл. Індустріалізація в чому змінила вигляд Центрального Таїланду за останні 30-40 лет. Тут ніколи не було великих лісових масивів, а за останній час зникли і ті ліси, які ще збереглися. Сьогодні лісом покриті тільки гірські райони провінцій Ратчабурі — на кордоні з М’янмою, Чантхабури і Трат — на кордоні з Камбоджею.

 

2. Східне узбережжя

Охоплює кілька провінцій — Трат, Чантбурі, Районг. На півночі воно досягає пагорбів і гір, на заході та півдні доходить до Сіамської затоки і на сході до кордону з Камбоджею. Сильно порізане узбережжя затоки облямоване скелястими островами, порослими лісами, а численні річки, поточні на південь, утворюють мангрові болота. Уздовж узбережжя тягнуться пляжі з білим піском. Східне узбережжя популярне насамперед завдяки курортній зоні в провінції Чон Бурі: тут розташований найпопулярніше туристичне місто Паттайя. Проте в цьому ж регіоні в провінції Районг розташований один з найбільших в Південно-Східній Азії торговельних портів — Гавкотом-Чабанг, і цілий ряд «зон експортного виробництва» — вільних економічних зон, в яких розмістили свої виробництва гіганти індустрії, такі, як «Мішлен »,« Міцубісі »,« Форд »,« Дженерал Моторс »та інші. Всі підприємства в цьому районі споконвічно будувалися з урахуванням екологічних потреб, і тому сусідство з промисловими об’єктами практично не відбивається на курортній зоні.

3. Північний Таїланд

Топографічно північ країни і частина північного сходу — це гори (спільні з Китаєм, М’янмою і Лаосом) і полонини, найпівденніша з них — плато Корат на північному сході, що доходить майже до Бангкока, і що становить близько третини території. У дощовий період значні простори тут затоплюються, але в посушливий час року цей край страждає від нестачі вологи. Найвищою точкою Таїланду є гора Дой-Інтханон (2576 м) в гірському масиві на західному кордоні. На півночі гори покриті лісами, що складаються з дерев цінних порід, а в долинах завдяки більш сухому клімату і сприятливому температурному режиму удосталь вирощуються «північні» види фруктів і овочів, які не прижилися ніде більше на території країни: картопля, яблука, полуниця. Ці культури стали вирощувати тут порівняно недавно, в чому в результаті спільної програми ООН та уряду Таїланду із заміни опіуму на інші види сільгосппродукції, що приносять стабільний грошовий дохід. Програма реалізується під патронажем королівської родини й особисто Його Величності Пуміпона Адульядета.

4. Північно-Східний Таїланд

Ця частина країни являє собою гірське плато Корат, що знаходиться на висоті 300 м над рівнем моря, населене переважно етнічними лао. Через часті посухи і повені, а також через тонкого шару родючого грунту, це найбідніший регіон країни. Тим не менш, він же, поряд з центральними рівнинами, — рисова житниця країни, а також район, що виробляє на експорт знаменитий «жасминовий» рис. Тут, в Ісані, як інакше називається ця територія, потрібно значно більше зусиль для вирощування врожаю, ніж у центрі країни, проте в Ісані збирають два врожаї на рік, домагаючись цього більш інтенсивною працею і широким застосуванням добрив. Друге після рисівництва заняття населення — розведення прісноводної риби і прісноводних креветок.

5. Південний Таїланд

Цей регіон представлений півостровом Малакка. Берегову зону тут утворюють рівнини, а осьову частину представляють гори. Між горами знаходяться невеликі, сильно розчленовані долини. За особливостями рельєфу, клімату, а також за етнічним складом населення Східне узбережжя сильно відрізняється від Західного узбережжя. Воно має майже рівне і правильне обрис, тут є всього лише кілька бухт, але зате багато що тягнуться на великі відстані пляжів. Крім того, далеко в глиб півострова вдадуться долини і улоговини кількох річок. Північніше Сонгкхла розташована велика внутрішнє море-озеро Луанг. Західне узбережжя півострова має менш правильні контури і сильно порізане естуаріями річок, воно також рясніє островами, але, на жаль пляжів тут мало. Гори в багатьох місцях підходять до моря, і берегова лінія, як правило, дуже вузька. Є безліч мангрових боліт, а узбережжя річок нагадують затоплені долини. Цей регіон країни населений як власне тайцами, так і народностями малайського походження. З промисловості тут найбільш розвинена харчова — переробка та заморозка морепродуктів. Південь приваблює значну кількість туристів: якщо підрахувати довжину всіх пляжів на відвідуваних туристами островах, то їх сумарна довжина перевалить за три тисячі кілометрів. Серед російських туристів популярні острова Пхукет і Самуї.

Клімат

Клімат Таїланду — вологий тропічний і субтропічний. Це пояснюється розташуванням більшої частини країни в тропічній та субтропічній зонах і впливом південно-західного та північно-східного мусонів. Відстань між крайньою північною і крайньої південної точками Таїланду становить 1860 км, а перепад широт — около 15. Така довжина з півночі на південь робить клімат Таїланду одним з найрізноманітніших в Південно-Східній Азії. Південно-західний мусон приносить дощі і відносну прохолоду в кінці травня — середині липня. До листопада дощі припиняються, і настає «прохолодний сухий» сезон, що триває до середини лютого. У цей час позначається і вплив північно-східного мусону, що не зачіпає Північний, Північно-Східний і Центральний Таїланд безпосередньо, проте приносить прохолоду. Після ослаблення мусонів, у лютому — травні, настає сильна спека, причому вологість повітря поступово збільшується аж до початку нового мусонного сезону, а потім цикл повторюється знову.

Тривалість сезону дощів визначити дуже важко. Зазвичай він починається в травні — червні і може тривати до листопада. У центрі країни і на східному узбережжі сильні дощі йдуть в серпні — вересні. Жовтень — зазвичай останній місяць вологого сезону, коли значні обсяги води вже накопичилися в іригаційних системах та міському дренажі, в результаті чого при нечастих і не дуже сильні дощі відбуваються досить сильні повені.

Також потрібно сказати і про температуру повітря — чим ближче знаходишся до екватора, тим менше перепад температур. Так в самі прохолодні місяці (з грудня по лютий, коли середня температура коливається від +20 до +27) нічна температура повітря може опускатися до нуля в горах на півночі, тоді як вдень вона досягає +25. Вранці в Чиангмає (столиці Північного Таїланду) в цей час буває близько +10 тепла, а в інших районах вище +20. Найспекотнішими місяцями є квітень і травень, коли температура вище +35 — щоденна норма, а +40 в тіні зовсім не рідкість

Населення

Населення Таїланду в основному складається з етнічних тайців (~ 80%) і лаосців. Також існує велика громада етнічних китайців (~ 10%), до яких належить колишній прем’єр-міністр Таїланду Таксин Чинават. Інші етнічні групи представлені малайцями, Монг, кхмерами, а також в’єтнамцями, які осіли в східному Таїланді ще з часів В’єтнамської війни.

Релігія

94,6% жителів Таїланду сповідують буддизм. 4,6% є мусульманами — в основному це малайці, що проживають на півдні країни.

Політичний устрій

Король давно втратив владу, але все ще залишається захисником буддизму, символом єдності і Верховним Головнокомандувачем. Нинішній король користується повною повагою нації, яке іноді використовують під час політичних криз. Прем’єр-міністр де-юре призначається королем, але де-факто їм стає лідер більшості в парламенті. Двопалатний Тайський парламент — Національні Збори — ділиться на Палату представників на 480 місць і Сенат на 150 місць. Членів обох палат обирає народ Таїланду, за винятком 50-ти відсотків Верхньої палати (Сенату), вони призначаються монархом. Нижня палата (Палата представників) обирається на 4 года, Сенат — на 6 лет.

Цікаві факти

Його Величність Король Таїланду — єдиний монарх у світі, у якого є американське громадянство.

Таиланд — найбільший у світі експортер рису.

Вперше в історії людства, рис, як культурна рослина, вивели саме в Таїланді, больше 6000 років тому.

До 1913 року більшість тайців не мали прізвищ, тільки імена.

Таиланд — єдина країна в світі, де Король, покровитель всіх релігій, за Конституцією має бути буддистом.

Згідно Книзі Рекордів Гіннеса Тайський алфавіт — другий за величиною в світі. Найбільший у світі алфавіт — кхмерський.

Таиланд — країна з найбільш високим у світі процентним співвідношенням буддистів. Понад 95% населення є його прихильниками.

Найменше в світі ссавець — кажан-джміль, що мешкає в Таїланді.

Проект будівництва нового бангкокського аеропорту Суваннапхум — найтриваліший за всю світову історію зведення аеропортів. Ідея його споруди на тому місці, де він знаходиться зараз, була запропонована тайським урядом ще в 60х роках!

Таиланд — єдина країна в Південно-Східній Азії, яка ніколи не була нічиєю колонією.

Мианг Боран (Стародавній Місто) в Самут Пракане є найбільшим у світі музеєм під відкритим небом.

Таїланд посідає друге місце у світі (після США) з виробництва пікапів 4WD.

Таїланд посідає друге місце в світі (після Бразилії) з експорту тростинного цукру.

Таїланд посідає п’яте місце в Азії (після Японії, Китаю, Пд. Кореї та Індії) з виробництва автомобілів (2006).

На початку 2009 року в Паттаї планується відкрити найбільший в Азії торговий центр «Central Festival».

Аеропорт Дон Мианг офіційно відкрився 27 Марта 1914 і спочатку був тільки військовим аеропортом.

Таиланд — найбільший постачальник натурального каучуку на світовому ринку.

Таїланд знаходиться на другому місці в світі за обсягом виловлюваної риби і морепродуктів. На першому місці — Китай, а на третьому — Норвегия.

У Таїланді більше 32 700 буддійських храмів, в яких проживає близько 370 тисяч ченців і послушників. Це приблизно 1 чернець на 170 громадян.

Всупереч поширеній серед туристів думку, Таиланд, за межами «туристичної зони» Паттайї або Пхукета, країна вельми суворих сімейних цінностей і буддійської релігійної моралі.

У 1888 році російський композитор Петро Шуровський написав музику для гімну Сіаму. У подяку за це король Рама V подарував йому іменну срібну табакерку.

Син короля Рами П’ятого принц Чакрапонг був одружений на російській сестрі милосердя Катерині Десницької, яка народила від принца сина. Але принц зрадив дружині і вона не змогла його пробачити. Катерина Десницкая розлучившись із чоловіком, відмовилася від пристойного змісту, який їй належало як колишній дружині, і на початку 20-х років виїхала до Китаю. Коли в 1925 році Чакрапонг помер, Катя ридала на його могилі. Сама Десницкая померла в Парижі, в 1960 році, на 72 році життя.